Blog Layout

Artificial Intelligence (deel 2): Blind Vertrouwen

Frank Straver • jun. 02, 2021
Een tijdje geleden heb ik een inleidende blog geschreven over Artificial Intelligence (AI). Hierin heb ik uitgelegd wat AI precies is. AI is een omvangrijk onderwerp dat zich in een razendsnel tempo ontwikkelt. Dit merkte ik al snel tijdens het schrijven van mijn eerste blog over dit onderwerp. Het is daarom niet te doen om alle ontwikkelingen in één blog te verwerken. Dit vervolg duikt dieper in AI, daarnaast wil ik vooral laten zien hoe AI zo gewoon is geworden in ons leven. Het is misschien gewoon maar daardoor niet minder gevaarlijk.

Het leven op aarde wordt steeds voller van luxe en gemak. Het lijkt ons, zeker in Nederland, voor de wind te gaan. Het kan niet op. We wonen steeds groter en het liefst op de meest kwetsbare plekken. Bij voorkeur aan het water en een meter of 6 onder de zeespiegel. Want we worden beschermt door de dijken en waterwerken in ons kikkerlandje. We wanen ons veilig, dus wat kan ons gebeuren? Overal worden luxe woonwijken uit de grond gestampt en binnen in onze huizen wordt het leven steeds gemakkelijker gemaakt. Steeds vaker nemen SMART-apparaten functies in ons leven over. Zo langzaam aan worden we steeds afhankelijker van al deze luxe, waarin onze smartphone centraal staat. Ons wordt stap voor stap geleerd om te vertrouwen op al deze zaken.

Maar gaat het ons echt voor de wind? Wat voegt al deze luxe en rijkdom daadwerkelijk toe? Persoonlijk denk ik dat dit alles ervoor zorgt dat we steeds meer waarde gaan hechten aan alles wat we hier op aarde hebben. En ja, natuurlijk wonen ook wij in een mooi huis, hebben we een auto en een smartphone waar we eigenlijk niet meer zonder zouden kunnen. Misschien is dit ook juist het gevecht van vandaag de dag. Ik merk dat hoe meer ik bezig ben met luxe en alles van de aarde, hoe groter mijn afstand tot God wordt. Gelukkig houden Berlinda en ik elkaar hierin scherp zodat we telkens weer bij Hem terugkomen. God heeft deze ontwikkelingen voorzien en schrijft hierover in een mooi vers uit de Bijbel.

2 Timoteüs 3:1-5
1 Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: 2 want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldschierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, 3 liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, 4 verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, 5 die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben; houd ook dezen op afstand.

De tekst uit dit vers is direct en lijkt hierdoor wellicht wat heftig. Het vers beschrijft precies wat er vandaag de dag gebeurd en daarom denk ik persoonlijk dat deze volledig van toepassing is op deze tijd. Hoe dit dan gebeurd? Ik denk vooral doordat we het zelf vaak niet in de gaten hebben. Stap voor stap worden we verleid door meer luxe en gemak. Wat dan weer niet zo gek is, omdat er de afgelopen tientallen jaren vanuit Hollywood keihard gewerkt is om alles rondom deze luxe en AI (en de andere genoemde punten in deze Bijbeltekst) zo normaal mogelijk te laten lijken. Er zijn tientallen, misschien wel honderden, films waarin op een bepaalde manier AI als onschuldig en positief wordt gepresenteerd. Hierdoor hebben wij als mens geleerd om te vertrouwen op AI, maar met het gevolg dat we nu steeds vaker zelf de kennis en controle beginnen te verliezen over steeds meer zaken in ons leven. 

Juist doordat AI een prominente plek in ons leven heeft ingenomen raast de ontwikkeling van de AI technologie door. Hoe snel het zich precies ontwikkelt dat is onduidelijk. Als je goed zoekt dan merk je wel dat AI zich in allerlei gebieden misschien zelfs al onmisbaar heeft gemaakt. Sterker nog, er vind een strijd tussen landen en bedrijven plaats op het gebied van AI. “Who rules AI, rules the world!” Vooral China en de Verenigde Staten zijn in deze strijd verwikkeld. Juist doordat AI een belangrijke plaats in onze wereld krijgt wil ik je een kleine opsomming geven van gebieden waarin je AI al in meer of mindere mate kunt terugvinden: leger, politie, gezondheidszorg en medische wereld, transport, communicatie, onderwijs, landbouw, media, entertainment, convenience (zoals hotels, retail, huizen, steden), financiële markt (aandelen, banken) en religie. Het is dus eigenlijk overal al terug te vinden! Het interessante is dat het menselijk lichaam binnen al deze toepassingsgebieden centraal begint te staan. Ik denk dat deze ontwikkeling niet op zichzelf staat.

Er zijn een aantal ontwikkelingen gaande die AI heel dicht bij het menselijk lichaam brengen. In sommige gevallen zelfs IN het menselijk lichaam. Ook hierin heeft Hollywood zijn steentje bijgedragen door de afgelopen decennia films te maken waarin microchips in het menselijk lichaam worden geplaatst. Denk aan films zoals The Matrix, Skynet, Logans Run, Minority Report en Total Recall. Overigens zijn dit maar enkele voorbeelden. Vanuit verschillende hoeken is het rommelen en sleutelen aan ons lichaam eigenlijk heel normaal gemaakt en daardoor geworden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tatoeages en piercings.

Telkens worden er kleine stapjes gemaakt waardoor het steeds normaler wordt om dingen aan of in ons lichaam te plaatsen. Een aantal voorbeelden zijn: 
  • Fitbit achtige apparaten, waarbij je continu een horlogeachtig apparaat om je pols draagt. Dit apparaat meet je hartslag en is in staat om hieruit te interpreteren aan de hand van jouw leefstijl. Heb je voldoende geslapen of ervaar je stress?
  • Mensen met diabetes zie je tegenwoordig met een soort plakker op de arm lopen. Via hun mobiele telefoon of ander apparaat kunnen deze mensen hun glucosewaarden uitlezen.
  • Je kunt tegenwoordig betalen met je horloge.
  • In Zweden wordt er momenteel een geïmplanteerde chip getest. Deze wordt geplaatst in de rechterhand en hiermee kunnen mensen betalen en reizen. Daarnaast bevat deze chip allerlei persoonlijke gegevens. 
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden, maar deze geven wel haarfijn aan hoe ver deze technologie al is. Voorlopig maakt deze technologie ons leven alleen maar makkelijker, maar hoe ver gaat deze technologie uiteindelijk en in hoeverre blijft het ons het leven makkelijker maken? Dat brengt ons weer terug bij HET grote risico van AI.

In de vorige blog heb ik al geschreven over singulariteit. Dit treedt op wanneer AI het menselijk denkvermogen overstijgt. Met andere woorden: AI is ons (als mens) eigenlijk te slim af en gaat een eigen leven leiden. Wellicht herkenbaar uit films wanneer computers bepaalde processen overnemen en ineens niet meer te stoppen zijn. Op de één of andere manier is de mens altijd op zoek naar deze grens. Hoe ver kun je gaan? Hoe ver kun je gaan met AI? Dit maakt deze singulariteit zo gevaarlijk. Want wat gebeurt er wanneer wij afhankelijk worden van SMART apparaten in ons leven of in ons lichaam en deze gaan letterlijk een eigen leven leiden? Om je een eenvoudig voorbeeld te geven waaruit blijkt dat AI soms een eigen leven gaat leiden vinden we terug in dit artikel uit 2018

Nu een sprong naar de huidige c-tijd. We leven in een tijd van c-maatregelen, waardoor het leven niet meer is zoals we gewend zijn. Het c-virus houdt ons in de greep en het lijkt soms net of dat het enige is wat in ons leven speelt. Misschien komt dit wel omdat het c-virus DE perfecte afleidingsmanoeuvre zou kunnen zijn. Ik zeg dit enigszins voorzichtig, maar ik denk dat deze afleidingsmanoeuvre ervoor kan zorgen dat heel veel onderdelen van ons (voorheen) onbezorgde leven weggenomen kunnen worden, zodat er een totaal controleerbaar systeem ontstaat. Wij kijken momenteel allemaal naar alles wat er rondom deze c-plandemie gebeurd. Iedereen volgt of vecht hiertegen, hierdoor worden we afgeleid van de andere plannen die op de achtergrond uitgerold kunnen worden. Sommige plannen worden onder de noemer van c-maatregelen iets meer op de voorgrond uitgevoerd, terwijl andere volledig uit de aandacht worden gehouden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar geld. Contante geldstromen zijn door de overheid niet te controleren, dus hoe prettig is het als we hier vanuit “hygiënisch oogpunt” afscheid van moeten nemen? Sterker nog, het gehele huidige financiële systeem moet wijken omdat het niet controleerbaar is op de huidige manier. De economie draait nog redelijk door omdat overheden geld erin blijven pompen, maar wat gebeurd er wanneer dit stopt? Daarnaast is de opkomst van zogenaamde crypto-valuta ook een belangrijk onderwerp in dit verhaal. De koersen hiervan schieten omhoog! Weet wel, een digitale munteenheid is natuurlijk perfect te controleren. Zeker met behulp van AI. Hierdoor geven we de macht uit handen en is het straks niet meer mogelijk om te kopen of verkopen zonder dat je meegaat in dit systeem. Misschien worden er wel voorwaarden geschept om aan dit systeem te mogen deelnemen. Stel dat de overheid besluit dat je alleen toegang hebt tot je digitale bankrekening wanneer je iedere 6 maanden een prik gaat halen? Haal je de prik niet? Dan heb je geen mogelijkheid om te kopen of te verkopen. Als dit laatste je bekend voorkomt, dan klopt dat. Het staat namelijk letterlijk in de Bijbel beschreven. 

Openbaring 13:17
17 Dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft.
Natuurlijk weet ik niet zeker dat dit gaat gebeuren, maar kijkende naar alle ontwikkelingen in de wereld en wat de Bijbel hierover schrijft, denk ik dat het uiteindelijk deze kant op zal gaan. 

Om verder te onderbouwen hoe de ontwikkeling AI in de gehele wereld zijn intrede doet wil ik nog een ander interessant voorbeeld geven. Het speelt zich af in de Verenigde Staten. In de tijd dat Barack Obama president was heeft hij een nieuwe zorgwet doorgevoerd. In een land waarin veel mensen onverzekerd zijn, was dit een goed initiatief. Los van de precieze inhoud behelst deze zelfde wet ook dat het zorgdossier van alle Amerikanen digitaal beschikbaar moet worden. Deze taak is te groot voor mensen en je raadt al wat hiervoor ingezet wordt, namelijk AI. Stap voor stap krijgt de overheid meer macht over alles wat je als burger wel of niet mag. Stel je nu eens een situatie voor dat je niet doet wat de overheid je opdraagt. Je kiest er bijvoorbeeld voor om geen c-prik te halen. Je hebt op dat moment wel een medische ingreep nodig? Helaas kun je op dat moment in het ziekenhuis niet behandelt worden omdat het systeem zegt dat je niet geprikt bent. Hierdoor bepaalt AI dus ook of jij wel of geen recht hebt op gezondheidszorg.

Dit laatste lijkt een ver van ons bed show. Of toch niet? Wellicht hebt je de NOS berichtgeving gezien over de zogenaamde “code zwart” in de ziekenhuizen. Wanneer de bezetting in de ziekenhuizen in het geding komt door c-griep zou er een zogenaamde “code zwart” ingesteld kunnen worden. Hierdoor krijgen ziekenhuizen de macht om te gaan beslissen welke operaties wel en welke niet doorgaan, met andere woorden: het ziekenhuis gaat beslissen over leven of dood. Mijn vermoeden is dat dit natuurlijk niet per ziekenhuis bekeken gaat worden, maar dit zal landelijk opgezet gaan worden. Maar een landelijke coördinatie hiervan is voor het menselijk brein veel te omvangrijk, dus hoe makkelijk is het als we hier een systeem voor maken dat precies aangeeft waar welke operatie wel of niet kunnen plaatsvinden. We laten het systeem beslissen over leven of dood.

Als laatste wil ik nog één AI voorbeeld schetsen. Hoe ver zal AI straks gaan? Zal AI daadwerkelijk zelf over leven of sterven gaan beslissen? Je zit met je partner en 2 kinderen in een zelfrijdende auto. Uit tegenovergestelde richting komt een zelfrijdende vrachtauto. Plots steken 2 kinderen de straat over. Wat zal AI beslissen? Uitwijken met zekerheid van letsel aan jou en je gezin? Gewoon doorrijden waardoor de 2 kinderen het zeker niet gaan overleven? Persoonlijk moet ik hier niet aan denken.

Wellicht denk je nu dat deze blog vol staat met ongegronde zaken. Onderaan deze blog heb ik een video geplaatst van het World Economic Forum. Mocht je mijn woorden niet voor waarheid aannemen, wellicht is deze video’s doorslaggevend voor jou. Klik hier voor een tweede, korte, video. Ook deze video gaat over AI en komt ook bij het WEF vandaan. Wanneer je, je realiseert dat de video over de industriële revolutie uit 2016 komt, hoever gaat AI dan nu al? Ik nodig je uit om zelf op onderzoek uit te gaan en je hier verder in te verdiepen en je zult merken dat de wereld al veel verder is dan dat de overheid en de media je wil laten denken.

Is hiermee het onderwerp AI afgerond? Na flink wat onderzoek ben ik ervan overtuigd dat dit eigenlijk pas het begin is. In de opsomming hierboven heb je wellicht ook religie zien staan. Je kunt je toch bijna niet voorstellen dat AI ook zijn invloeden heeft in religie en in geloofsovertuiging? Niets is minder waar. Binnenkort volgt er nog meer over AI, waarin onderstaande Bijbeltekst centraal staat. Voor nu, ben ik het aan jou als lezer verplicht om te eindigen met goed nieuws. Zo schreef Lucas in 21:28 Wanneer deze dingen beginnen te geschieden, richt u op en heft uw hoofden omhoog, want uw verlossing genaakt. Met andere woorden, als deze dingen gebeuren dan is de komst van Jezus dichtbij. Daar kun je wel blind op vertrouwen!

2 Tessalonicenzen 2:1-4
1 Broeders en zusters, over de komst van onze Heer Jezus Christus en het tijdstip waarop we met hem worden verenigd, zeggen we u: 2 verlies niet meteen uw verstand en raak niet in paniek wanneer een profetie, een uitspraak of een brief die door ons zou zijn geschreven, het voorstelt alsof de dag van de Heer op het punt staat aan te breken.3 Laat u door niemand misleiden, op geen enkele manier. De dag van de Heer breekt niet aan voordat velen zich van het geloof hebben afgekeerd en de wetteloze mens verschenen is, hij die verloren zal gaan.4 Hij zal alles wat goddelijk en heilig is bestrijden en zich erboven verheffen, om in Gods tempel plaats te nemen op de troon en zich voor te doen als God zelf.

Delen?

door Frank 01 mei, 2024
Een hele simpele vraag maar met een niet zomaar te geven antwoord. Een kleine inleiding is hier denk ik wel op z’n plaats. Soms kunnen leuke gesprekken aan tafel leiden tot een interessante zoektocht en zoals je leest tot een nieuwe blog. Zoals ik al vaker omschreven heb zie ik mezelf als een beginnend en jonge Christen. Ik ben niet in het geloof gegroeid zoals Berlinda dat bijvoorbeeld wel is. Sterker nog ik heb me altijd afzijdig van het geloof gehouden. Waarom dat gebeurd is weet ik nog steeds niet. Ik durf nu ook niet meer te zeggen dat ik er helemaal niets van geloofde. Misschien was het gewoon te ingewikkeld om over na te denken en blokkeerde ik het maar gewoon. In die gedachte kan ik mezelf namelijk nu heel goed vinden. Zodra ik iets ingewikkeld vind en niet gelijk een antwoord heb, dan heb ik de neiging om er maar niet teveel over na te willen denken. Maar nu dat ik een aantal jaar geleden wel tot geloof gekomen ben, merk ik dat ik die ingewikkelde dingen steeds vaker juist wel opzoek. De vraag of ik Christelijk ben is misschien wel de lastigste vraag om te beantwoorden voor mij. Als Christelijk betekent: geloven in God, dan is mijn antwoord volmondig JA. Maar ondertussen is de term god ook flink door de wereld gedegradeerd. Als het betekent geloven in Jezus, dan is dat een beter antwoord. Is het compleet? Nee, want ik geloof verder ook dat Hij voor onze zonden aan het kruis gestorven is. Zo kun je het antwoord op de vraag of ik Christelijk ben steeds specifieker maken. Naarmate ik meer leer over de Bijbel en over alles wat er op geloofsgebied aan stromingen is wordt het antwoord op deze vraag alleen maar lastiger. Er lijken alleen maar meer en meer stromingen te ontstaan. Ik vind het niet prettig om in hokjes te denken, maar het lijkt soms wel of de wereld ons hiertoe dwingt. Tijdens het gesprek met Berlinda hierover moest ik denken aan de afvalstromen. Eerst hadden we alleen huishoudelijk afval, gewoon alles op één grote hoop. Toen kwam er een groene bak en een zwarte bak. Toen kwam er nog een bak voor papier en karton bij. Tegenwoordig gaat het plastic in een aparte zak en hebben we naast de milieustraat ook nog een mobiel inzamelpunt en een aantal vaste inzamelpunten. Onze afvalstromen versplinteren, maar dit lijkt voor mij met het geloof ook te gebeuren. Stel dat iemand tot geloof komt en als jong gelovige zich wil aansluiten bij een gemeente? Waar moet hij/zij dan heen? De groene bak of de zwarte bak? Of toch naar de milieustraat? Maar als ik dan aankom bij de milieustraat dan moet ik weer kiezen uit 20 verschillende stromingen. Oprecht vind ik dit eigenlijk ongelooflijk! Het is niet zo dat ik hier persoonlijk heel erg mee worstel, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er heel veel jong gelovigen zijn die eigenlijk niet weten waar ze naar toe moeten. Of andersom: als jij als gelovige bij een gemeente bent aangesloten. Je bouwt een sociale kring op binnen je gemeente en je hebt er jaren heel veel steun en kracht aan gehad. Na een aantal jaar ontdek je dat het niet allemaal klopt wat er verteld wordt in jouw kerk. Blijf je hier dan hangen uit angst om een keuze te maken of heb je dan wellicht angst om de mensen om je heen kwijt te raken? Of heeft het je juist uitgedaagd en ben je het gesprek aangegaan? Of misschien heb je wel het stof van je voeten afgeveegd en ben je verder gegaan? Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat er zoveel verschillende stromingen zijn ontstaan door de eeuwen heen, terwijl er maar één echte Bijbel is. Maar ja, ook daarin zijn zoveel vertalingen en interpretaties dat je hierin soms ook door de bomen het bos niet meer ziet. Feit is wel dat al deze stromingen ervoor zorgen dat “de gelovige mens” eerder verder van elkaar komt te staan, dan dichter bij elkaar komt. Iedereen volgt zijn eigen waarheid, maar niemand weet 100% zeker dat zijn interpretatie dat ook echt de waarheid is. Maar ja, de auteur van de verwarring is in ieder geval niet God. 1 korintiers 1:33 Want God is geen God van wanorde, maar van vrede. Conclusie in dit vraagstuk: ben jij Christelijk? Het antwoord hierop zou eigenlijk moeten zijn: Heb je even? Want als ik je hier een eerlijk antwoord op wil geven dan moeten we eerst een aantal andere definities zeker stellen. Om eerlijk te zijn zeg ik meestal gewoon maar JA en dat is ook prima. Vaak denk ik dan aan de volgende Bijbeltekst. Uiteindelijk gaat het erom dat we Hem in ons hart hebben en geloven als een kind. Mattheus 18:1-3 1 Op dat ogenblik kwamen de discipelen bij Jezus en vroegen: Wie is wel de grootste in het Koninkrijk der hemelen? 2 En Hij riep een kind tot Zich, plaatste dat in hun midden, 3 en zeide: Voorwaar, Ik zeg u, wanneer gij u niet bekeert en wordt als de kinderen, zult gij het Koninkrijk der hemelen voorzeker niet binnengaan.
door Frank 31 mrt., 2024
Al een hele tijd voel ik heel sterk de behoefte om een blog te schrijven over sociale media. Ik denk dat hier namelijk heel veel hierover te vertellen is. Misschien weten en voelen de meeste mensen diep van binnen wel hoe schadelijk het voor ons is of kan zijn. Ik hoop en bid dat deze blog mensen de instrumenten mag geven om hier zelf anders mee om te leren gaan, maar ook om onze kinderen hier iets over bij te brengen. Eerst wil ik kort benoemen dat ik geen expert ben op één van de vlakken die ik aanhaal in deze blog. Ik lees de Bijbel, gebruik mijn gezonde verstand, kijk om me heen en analyseer dit alles. Niet meer, maar ook niet minder. Deze blog is een weergave van mijn visie, die ik graag met anderen wil delen. Als je het mij vraagt gaat het namelijk niet goed met onze kinderen in het algemeen. Ze groeien op in een maatschappij waarin internet wordt bestempeld als een primaire levensbehoefte. Het scherm is overal. Steeds jonger krijgen kinderen een telefoon en op school zijn tablets eerder een regel dan uitzondering. Het internet lijkt zo mooi en oneindig. Zeg nou zelf, zou je zelf nog zonder kunnen? Waar Berlinda en ik (als millenials) nog een tijd kennen zonder mobiele telefoons, internet en sociale media is dat voor de generaties na ons niet meer het geval. Zo is bijvoorbeeld generatie Z geboren tussen 1997 en 2012. Deze sociale media generatie is opgegroeid met likes, volgers en zogenaamde Facebook, Tiktok en Instagram vrienden. Hoe groter het aantal online vrienden of volgers, hoe beter. Daarnaast wordt het een generatie waarbij het zogenaamde netwerk belangrijker is dan de levenservaring. Deze generatie heeft ook een belangrijke taak, ze moeten namelijk voor een hele grote groep gaan zorgen, namelijk de vergrijzende groep. Kortom zonder enige actie worden ze nu al als “belangrijk” bestempeld. Doordat het internet en hun netwerk zo belangrijk gemaakt wordt en doordat sociale media zo’n belangrijke rol in hun leven heeft, ontbreken diepgaande relaties meer en meer. In de tijd zonder internet, sociale media en telefoon leerde je in praktijk hoe je een gesprek moet leren voeren met iemand. Hoe je dat leerde? Gewoon in de praktijk: oefenen en nog eens oefenen. Maar nu? Nu volgen we elkaar, ontvolgen elkaar, swipen we links of rechts en laten we ons leven zo perfect mogelijk voorkomen door allerlei filters. Om het precieze probleem te schetsen heb ik dit keer een langere aanloop nodig. Hierdoor lijkt het meer een “onderzoek”, maar uiteindelijk kom ik bij God uit, dat beloof ik. Ik wil proberen om de relatie tussen de duivel en sociale media te verklaren en waarom ik denk dat dit DE manier is om mensen bij De Waarheid vandaan te houden. DE in hoofdletters geschreven omdat ik ervan overtuigd ben dat het de perfecte manier is, tenzij je hier zelf iets tegen doet. Eerst wil ik proberen om te schetsen waarom ik denk dat onze kinderen nu zo lastig te managen zijn. Hoe komt het toch dat de kinderen van nu geen ruggengraat meer lijken te hebben? De oorzaak kunnen we in een aantal verschillende hoeken terugvinden. We idoliseren onze kinderen tegenwoordig meer en meer. We vieren er lustig op los. Het begint vaak al voor de geboorte. We starten met een zogenaamde “gender release party”, vervolgens de geboorte zelf, alle verjaardagen, diploma’s, feestdagen enz enz. Kinderen worden daarnaast overbeschermd en we vertellen onze kinderen stelselmatig dat ze speciaal zijn en dat ze alles kunnen bereiken in de wereld wat ze willen. Wij, als ouders, willen allemaal dat onze kinderen in die plusklas terecht komen, op het hoogste niveau sporten en wij, als ouders, doen daar vaak alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Alle leuke dingen die we meemaken moeten natuurlijk online gedeeld worden. De mooiste foto’s en video’s zie je online voorbij komen. Wij (als ouders) en onze kinderen zijn ware kunstenaars geworden als het gaat om sociale media. We kunnen iedereen van alles wijs maken. De vraag blijft altijd, is het echt zo? En belangrijker nog, waarom kunnen wij als mens (en zeker onze kwetsbare kinderen) niet gewoon stoppen met ons online te profileren? Wat zit hierachter? Telkens als wij een appje of sms krijgen, een volger erbij krijgen, een like, een nieuwe e-mail, een andere “bling” op onze telefoon, wordt er in de hersenen dopamine afgegeven. Daardoor voelen we ons (even) heel erg goed. Alleen het nadeel van dopamine is dat het extreem verslavend is. Het wordt namelijk ook vrijgegeven bij gokken, roken en alcohol. Toch is het vreemd dat er op deze laatste 3 leeftijdsrestricties zitten, maar waarom niet op de telefoon of sociale media? We kunnen dus stellen dat sociale media, internetgebruik of beter gezegd ons online bestaan verslavend kan werken. In tijden van stress wordt een verslaving extra gevaarlijk. De dopamine zorgt ervoor dat we onze stress even niet meer voelen. Als we ons gestrest of gespannen voelen grijpen we vaak instinctief naar iets wat ons even goed laat voelen. Dit leren we onze kinderen in alle onschuld aan. Ik hoor het vaak om me heen, oh ja, die van mij zijn zo zoet, ze zitten lekker achter het scherm en je hoort ze niet. Precies, een opgroeiend kind hoort juist te zeuren, zich te vervelen, te huilen of zichzelf te verliezen in speelgoed of spel. Al deze (vaak negatief gemaakte) emoties en/of reacties zijn gevolgen van een ontwikkelend brein. Zo groeien onze kinderen op met telefoons en iPads. Langzaam worden ze ouder. Op een gegeven moment staat de puberteit voor de deur. Tijdens de puberteit maken de hersenen een sprong van kind zijn naar een volwassen brein. Voor kinderen is dit vaak een zeer stressvolle periode. Dit komt vooral omdat ze in de overgang zitten van het krijgen van goedkeuring van hun ouders, naar goedkeuring krijgen of zoeken bij en door leeftijdsgenoten. Hierdoor leren wij als mens op te groeien en te functioneren in de samenleving buiten de huiselijke kring. Met andere woorden: We stappen de grote wijde wereld in. We leren vertrouwen op andere mensen dan alleen onze ouders. We leren te vertrouwen op onze vrienden. We leren ook dat je vertrouwen soms beschadigd kan raken doordat je als mens te goedgelovig bent of doordat anderen je vertrouwen misbruiken. Kortom: het leven. Als we nog een keer teruggaan naar de andere verslavingen zoals roken en alcohol dan komen kinderen hier vaak het eerst mee in aanraking tijdens hun tienerjaren. Dit kan bewust of per ongeluk gebeuren, maar het gebeurd. Hierdoor ontstaat een uitvlucht voor pubers tijdens deze angstige en stressvolle periode. Met andere woorden een verslaving ontstaat tijdens de kinderjaren en ontwikkelt zich gedurende het leven omdat in de hersenen deze connectie gemaakt wordt. We leren ons brein dat we ons door het gebruik van alcohol of roken of iets anders tijdelijk even goed kunnen voelen. Weer even terug naar de sociale media en telefoons. We weten nu dat deze dingen ervoor zorgen dat er dopamine wordt vrijgegeven in de hersenen. We weten ook dat wij als mens verslaving kunnen ontwikkelen voor deze dopamine. Zou het dus een logisch gevolg kunnen zijn dat telkens als er zich een stressvolle periode voordoet deze kinderen / pubers naar de sociale media grijpen? Terwijl ze tijdens hun puberteit eigenlijk naar vrienden toe zouden moeten trekken en/of zich afzetten tegen hun ouders. Precies die dingen die de puberteit zo belangrijk maken. Een goede vriend of vriendin is zo belangrijk, want daar kun je je hart bij luchten, uithuilen en ontspannen. Los van de ontspanning die dit geeft leer je als mens zo ook bouwen aan diepe en betekenisvolle relaties. Die bouw je niet op door het sturen van een vriendschapsverzoek, want het opbouwen van relaties duurt jaren. Uit eigen ervaring hoor ik hier vaak thuis van mijn 14 jarige bonusdochter dat ze niemand vertrouwt, geen vrienden of vriendinnen, niet haar ouders, alleen haar paardje waar ze helemaal gek van is. Misschien is dit een incident of misschien bevestigt dit precies mijn punt…? Misschien denk je nu, ach ik heb daar zelf geen last van. Ik ben niet verslaafd aan mijn telefoon. Dan wil ik je een paar vragen geven om over na te denken: - Ligt je telefoon nu voor je op tafel of in de buurt? - Ligt er tijdens het eten een telefoon op tafel? - Als je s ’ochtends wakker wordt, kijk je dan eerst op je telefoon? - Waar heb je je telefoon aan de lader liggen? - Neem je altijd je telefoon mee naar een andere kamer of naar buiten? Misschien heb je meer last van verslaving dan je tot nu toe dacht. Graag wil ik verder bouwen naar mijn punt van deze blog. Nu weten we aan de ene kant dat onze kinderen toegang hebben tot een verslavend apparaat met daarop verslavende apps en sociale media. Aan de andere kant weten we ook dat liefde, relaties, zelfvertrouwen, plezier in het leven en het aanleren van vaardigheden tijd nodig hebben om te ontwikkelen. We krijgen ze niet cadeau, maar we ontwikkelen ze door vallen en opstaan. We ontwikkelen ze ook door hulp omdat we dit niet alleen kunnen. Naast al dit zorgt de telefoon en alles wat erop staat voor veel afleiding. Wij of onze kinderen kunnen niet meer focussen op iets, we zijn niet meer gewend om niets te doen, niet meer gewend om echt te ontspannen en te niksen. Terwijl dit juist zo belangrijk is als het om creativiteit gaat. Als we even echt even NIETS doen, dan ineens kunnen er goede ideeën ontstaan of goede gesprekken. We weten ook dat sociale media en telefoons ervoor zorgen dat we niet meer met stress om kunnen gaan en dat we telkens als we het moeilijk krijgen terug zullen grijpen naar hetzelfde apparaat. We weten dat het door de telefoon en sociale media veel lastiger is geworden om relaties te ontwikkelen. Daarnaast denken we dat alles binnen een handomdraai geregeld kan worden, terwijl het ontwikkelen van relaties tijd nodig heeft. Zonder diepe relaties hebben we geen diepgaande gesprekken meer. Dit laatste is belangrijk voor onder andere ons zelfbeeld. Helaas is het zelfbeeld van onze kinderen veel lager dan voorgaande generaties. Misschien is dit tijdelijk of misschien bevestigt dit precies mijn punt…? Ook al ben ik nog een jonge Christen, toch is mijn overtuiging van De Waarheid al een aantal keer in gesprekken naar voren gekomen. Nee, dit waren geen vluchtige gesprekken. Dit waren gesprekken met mensen waar ik een relatie mee heb opgebouwd. Een relatie waardoor ik voldoende vertrouwen voelde om dit onderwerp aan te snijden. Wat een prachtige tool heeft satan dus nu in onze handen gelegd. Hiermee zorgen we er zelf voor dat we minder relaties meer opbouwen, maar belangrijker nog, dat we daardoor niet meer over Jezus kunnen praten. Hoe meer ik over dit onderwerp na denk, hoe meer ik een soort benauwend gevoel over me krijg. De telefoon en sociale media zorgen er meer en meer voor dat we letterlijk niet meer kunnen evangeliseren. Hoe kunnen we generatie Z of andere generaties nog wel bereiken met De Waarheid? Eigenlijk is er voor alle genoemde problemen één oplossing: Jezus. Als we onze kinderen jong leren hoe belangrijk een levende relatie met Jezus is en dat we alle levenswijsheid uit de Bijbel kunnen halen die we nodig hebben, dan worden alle andere wereldse dingen al zoveel minder belangrijk gemaakt. Verder denk ik dat op het moment Jezus meer centraal komt te staan in je leven, je automatisch minder naar sociale media grijpt. Het dagelijks lezen van de Bijbel geeft namelijk rust en ontspanning en ik merk persoonlijk dat het in zekere zin ook verslavend kan werken. Ik wil en kan geen dag meer zonder. De oplossing is gegeven, maar daarmee is het probleem nog niet weggenomen. Sterker nog, we kunnen het gebruik van de telefoon en/of sociale media proberen uit te stellen, maar daarmee wordt het probleem eigenlijk alleen maar groter. Het is namelijk nooit een goed moment om ermee te beginnen. Maar God zou God niet zijn als Hij ook dit ten goede kan keren. Bedenk eens voor jezelf hoe jij het gebruik van de telefoon ten goede zou kunnen keren. Zonder internet en sociale media waren wij een aantal jaar geleden nooit met wegwaarheidleven.nl begonnen. Zonder internet zou niet iedereen met een paar drukken op de knop een Bijbel tot zijn beschikking hebben. Misschien is het juist heel goed om sociale media in te zetten om te evangeliseren en op die manier nog meer mensen bij Jezus te brengen en andersom. Tot slot nog een oproep aan onze volgers en lezers als we het hebben over dit onderwerp. Heb jij suggesties hoe wij als mens sociale media en internet nog meer in kunnen zetten om te evangelisren? Of heb je ervaringen die je graag wil delen of heb jij passende Bijbelteksten om dit onderwerp nog completer te maken voeg ze dan hieronder toe in de opmerkingen. Alvast bedankt! 2 Timoteus 3 1 Weet wel, dat er in de laatste dagen zware tijden zullen komen: 2 want de mensen zullen zelfzuchtig zijn, geldgierig, pochers, vermetel, kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, 3 liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig, onhandelbaar, afkerig van het goede, 4 verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God, 5 die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben; houd ook dezen op een afstand. 6 Want tot hen behoren zij, die zich in de huizen indringen en vrouwtjes weten in te palmen, die met zonden beladen zijn en gedreven worden door velerlei begeerten, 7 die zich te allen tijde laten leren, zonder ooit tot erkentenis der waarheid te kunnen komen. (Bron: Simon Sinek with Tom Bilyeu – the millennial question - youtube.com )
Meer posts
Share by: